Tropenmuseum: verhalen over het leven in Nederlands-Indië

Vorige week was ik aanwezig bij de boeklancering van ‘Indonesian Textiles at the Tropenmuseum’. Gelukkig had ik daarna nog wat tijd over om het Tropenmuseum te bekijken. Ik was zo benieuwd naar wat ze in hun collectie hebben over Indonesië en wat ik hier voor nieuwe dingen zou leren.

EEN WARM WELKOM

Terwijl ik de trap oploop word ik verwelkomd door een enorme Garuda. Een Garuda met prachtige warme kleuren en majestueuze vormen, als bewaker van de prachtige Indonesische voorwerpen in het Tropenmuseum. Als ik verder loop lees ik op het bord dat de collectie gaat over voorwerpen vanuit Zuidoost-Azië. Om eerlijk te zijn had ik geen idee welke landen dat zijn. Maar na even Googlen kwam ik erachter dat het gaat om de landen: Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, Indonesië en Oost-Timor. Even had ik de gedachte dat er dan niet zoveel over Indonesië zou zijn. Maar toen ik verder liep was die gedachte alweer weg. Ik zag houtsnijwerken, krissen, sierraden en batik. Bij elk voorwerp werd er veel aandacht geschonken aan de verhalen erachter. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, niet alleen het ‘wat’ maar vooral het ‘waarom’ uitleggen. Zo leer je het meest.

HE, DIE HEEFT MIJN MOEDER OOK

Wat de meeste indruk heeft gemaakt op mij van deze collectie was de enorme Garuda, het meest schattige sierdoosje in de vorm van een manggistan vrucht (kreeg er op een rare manier ook trek van) en een sarong en kebaya die precies lijken op die mijn moeder ook in de kast heeft hangen.

350 JAAR NEDERLANDERS IN INDONESIË

Als ik doorloop kom ik bij de collectie over de geschiedenis van Nederlanders in Indonesië. In de eerste ruimte herken ik veel voorwerpen, vooral de rotan en bamboe meubels en gevlochten pandanblad manden. Veel van de voorwerpen herken ik van familie thuis in Indonesië, bij mijn ouders en ook bij mezelf thuis. Ik probeer een plek te creëren waarin het Indonesische goed naar voren komt. Daar voel ik me het meest in thuis. Gelukkig vind mijn vriend het ook mooi 🙂

Als ik verder doorloop beleef ik door de verhalen en voorwerpen een beetje hoe het was als Nederlander in die tijd in Indonesië. Je krijgt van alle onderdelen (onderwijs, thuis, ondernemen, ontdekken) wat mee, waardoor je een redelijk beeld kan vormen. Alleen was het voor mij iets te vluchtig en teveel onderdelen, waardoor je niet echt de diepte in gaat. Daarnaast gaat het vooral over Nederlanders in Indonesië, wat persoonlijk mij wat minder interesseert. Omdat het vanuit een perspectief wordt gezien. Maar natuurlijk logisch dat het hier wordt gedaan omdat de collectie hierover gaat. En fijn dat er enorm veel aandacht wordt besteedt aan de verhalen van de mensen. Er staan door de collectie heen 7 levensechte poppen die de verhalen van de Nederlanders in Indonesië vertellen, zo krijg je er een beter beeld bij.

Al om al is het interessant om de collecties te bekijken en je mee te laten nemen door de verhalen. Wil je de collecties in het Tropenmuseum met eigen ogen zien en zelf beleven? Op de website van het Tropenmuseum www.tropenmuseum.nl vind je meer informatie; zoals waar het is, hoeveel het kost en welke collecties er op dit moment zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *