Mijn favorieten van de Tong Tong Fair 2018

Wat was het weer een spektakel, de Tong Tong Fair 2018. Dit jaar ben ik er maar liefs 4 keer geweest! Genoeg om de sfeer te proeven en natuurlijk het eten. Hierbij mijn favorieten van de Tong Tong Fair 2018.

De lekkerste Tjendol

Er zijn 2 stands die lekkere tjendol verkopen; Tropical ijs enĀ  Dapur Kecil. Ik kan hier heel veel over zeggen maar eigenlijk moet je het gewoon proberen. Tip voor volgend jaar šŸ˜‰

Masterclass van Norman Musa en foodtour van Helena Smit

Samen met Helena Smit van Eating Habits zijn we eerst naar de Haagse markt gegaan om daar inkopen te doen voor de kookworkshop. Ik had Helena al een tijdje niet gezien dus fijn om elkaar op deze manier weer te zien. Ze vertelde allerlei interessante weetjes en gaf ons vele tips. Bijvoorbeeld dat de paarse knoflook veel meer smaak heeft en welke gember je het beste kunt kopen en vooral waar op de markt. Eenmaal terug bij de Tong Tong Fair gingen we aan de slag met Topchef Norman Musa. Op het menu stond een Maleisische salade met gemarineerde tempƩ. Hij gaf ons allerlei tips over hoe je groente dun kunt snijden, radijsjes lekker knapperig houdt en hoe je het beste een summerrol dicht kunt vouwen. Het was niet alleen leerzaam het was ook echt gezellig. Norman is niet alleen een goede kok maar ook een leuke gast met humor.

Masterclass van Marc Tierolf

Met Marc van Tjemaralaan 14 is het altijd gezellig, hij kan uren praten over zijn familie en Indisch eten. Het praten en koken tegelijk gaat het hem gelukkig ook makkelijk af. Tijdens zijn masterclass maakt hij Sajoer pindang ikan met makreel en geeft hij boordevol tips. Zoals dat je kemirinoten altijd eerst moet poffen, santen en ketjap niet moet mengen en dat je beter een pak tamarinde moet kopen in plaats van vloeibaar omdat er zoveel aan toegevoegd is. En vooral dat je je eigen smaak moet volgen.

Gesprek over de next generation (Danielle, Lara en Tenny)

Ik ben blij dat er dit jaar meer aandacht is voor de jongeren. Ik merk dat er enorm veel behoefte is vanuit ‘onze’ hoek naar verbondenheid en er zijn veel vragen, vragen die wij willen stellen aan andere generaties. En wij willen graag leren en op onze eigen manier onze roots uitdragen. We zijn er trots op! Iets waar de Tong Tong Fair een podium voor kan zijn. Dit jaar mocht ik vanuit LARAS samen met Danielle Traanman van Mooch en gespreksleider Tenny Tenzer een gesprek houden over de next generation. En dan vooral de inspiratie die wij halen uit onze roost voor onze bedrijven. Ik vond het leuk en belangrijk om te doen. Hoewel dit de eerste stap is, is er gelukkig nog veel meer mogelijk. Op naar volgend jaar šŸ™‚

Batikworkshop

Al vroeg rook ik de wax door de tent van de Grand Pasar heen vloeien. De geur brengt me terug naar Indonesiƫ, naar de makers van de stoffen, stoffen die ik gebruik voor mijn LARAS producten. De workshop werd gegeven door Nunuk Ngesti uit Jakarta. Telkens als ik meedoe met een batikworkshop leer ik weer nieuwe dingen, nieuwe informatie of technieken. Ook hier heb ik meer geleerd. Daarnaast is het een fijne bezigheid, batikken. Het maakt je hoofd leeg. Een noemenswaardig iets dat werd genoemd door onze docent was bij de uitleg over de soorten batik. Ze vertelde dat print geen batik is en dat helaas hier vooral print te koop is. Ik kijk vol trots naar haar. Dit is iemand die echt voor de techniek staat en strijd. Met een gerust hart kan ik verder met de workshop. Lees meer over wat batik is.

Martabak Manis van de Martabakker

Op de laatste dag wilde ik speciaal nog langs Jason van de Martabakker. Om even hallo te zeggen en om natuurlijk wat mee naar huis te nemen. Er stond een enorme rij, niet zo gek want het is ook onwijs lekker. Gelukkig kun je ook de Martabak Manis gewoon bij hem bestellen na de Tong Tong Fair.

Indonesiƫ-paviljoen

Hier kijk ik elk jaar weer naar uit, het gezellige Indonesiƫ-paviljoen. Je waant je ook echt even in het warme, drukke Indonesiƫ. Je loopt door de smalle, donkere gangen waar de standhouders hun waar hebben uitgestald (lees: opgestapeld, kriskras doorelkaar). Je hoort iedereen door elkaar schreeuwen en flink onderhandelen, en altijd met een glimlach. Hier doe ik mijn inkopen, vooral snacks. Keripik kentang, kacang etc. Batik is hier helaas bijna niet te vinden (wel print met de prijs van batik :(), dus dat koop ik hier niet. Lees meer over Batik.

Bir Pletok van Ap Halen

Albert en Marjolein van Ap Halen hebben ten eerste de meest prachtige stand. Alles is tot in de details uitgewerkt; een sapoe in de hoek, een kastje met allerlei indische spulletjes en een bierviltje als visitekaart. Daarnaast maken ze een lekker drankje genaamd Bir Pletok (alcoholvrij). Dit drankje is een mix van djahĆ©,  sereh, goela djawa en specerijen. Het doet mij een beetje denken aan spekkoek, waarschijnlijk vanwege de specerijen. Misschien zit ik daarom vol van 1 zo’n drankje.

Waroeng Munchies

Een stand met moderne Indofood, een Indobowl noem ik het gerecht maar. Het was lekker! Ik heb hier 2 keer gegeten en had hier prima elke dag kunnen eten. De bowl bestaat uit rijst (putih of garlic-butter) met tempe, crispy chicken en/of crunchy babi. Ik heb alles geproefd! Nu ik erover schrijf krijg ik er weer trek van. Ze vertelden dat dit concept nieuw is en proberen in Europa dit concept uit te rollen. Ik hoop zo dat dit gaat lukken, want het is echt een succes!

Tentoonstellingen

Zowel de tentoonstelling Naar Holland als de tentoonstelling over de geschiedenis van de Tong Tong Fair (vroeger Pasar Malam Besar – weet je nog?) vond ik zeer leerzaam. Het is mooi om naar het verleden te kijken en dit te gebruiken als inspiratie voor de toekomst.

Naast alles wat er te zien en te eten is, is mijn grootste favoriet toch wel echt de mensen. Een samenkomen van allerlei mensen. Het ontmoeten van nieuwe mensen en het wederzien van bekenden. Mijn vriend moet er af en toe aan wennen dat ik contant met mensen in gesprek ben; ‘even die hallo zeggen’ of dat minutenlang met iemand kletsen over de next generation of Batik. Op naar volgend jaar, met nog meer jongeren op het programma en als bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *