Op reis naar Batik met Sabine Bolk – Expositie Dag en Nacht

Vorige week bezocht ik de expositie De reis naar batik – Dag en Nacht in de Nieuwe Veste Breda. Het was een expositie waar mijn (batik)hart sneller van ging kloppen. De prachtige doeken, de achtergrondverhalen en de passende geluiden. Zodra je de ruimte binnenstapt ga je echt met Sabine mee op reis naar Batik.

De expositie

In de expositie laat Sabine Bolk, kunstenaar en batikblogger, haar reizen naar Batik zien, de werken die daaruit resulteerden en vertelt ze het verhaal van ‘Pagi-Sore’ batiks (Dag en Nacht batiks). Dit doet ze aan de hand van prachtige batikdoeken, foto’s van het maakproces, een film over de batikkunst en het vertellen van de achtergrondverhalen. Wat is Batik?

Toen ik de ruimte in liep, was het eerste wat mijn aandacht trok de indrukwekkende doeken die languit zijn opgehangen midden in de ruimte. Van een afstand herkende ik de patronen. Ik besloot om daar te starten, niet alleen omdat ik uren naar deze doeken wilde staren om steeds weer iets nieuws te ontdekken, maar ook omdat Batik buddy Sabine (we kunnen uren kletsen over Batik en Ikat) daar stond. Ze vertelde in geuren en kleuren hoe ze haar reis had ervaren en over de details op de doeken. Met nieuwsgierigheid luisterde ik naar haar verhalen: ‘Dit zijn rijstkorrels en dit is zeewier, en kijk hoe schattig dit zijn insecten’.

Dag en Nacht batiks – Pagi-Sore batiks

Terug naar de rest van de expositie. De Pagi-Sore batiks, en het verhaal achter dit motief. Sabine heeft het verhaal achter dit motief heel mooi omschreven in de hand-out. Ik zal een kort stuk ervan citeren:

Dit motief wordt gebruikt om aan een kant een dag scenario af te beelden en aan de andere kant de avond, of in abstractie; licht en donker, het begin en het einde. Bij het dragen van zo’n batik kan gedurende de dag het doek omgedraaid worden, waardoor een doek dienst doet als twee sarongs.

Sabine Bolk De reis naar Batik – Dag en Nacht expositie

Geïnspireerd door de achtergrondverhalen heeft Sabine zelf een Pagi-Sore batik ontworpen en laten maken door batikkerij KUB Srikandi uit Jeruk,
Indonesië . Zoals bij Indo – Europese batik entrepreneurs rond 1880 die hun ontwerpen stuurden naar batikmakers, en ervoor zorgde dat er een hele nieuwe stijl ontstond omdat dingen verloren gingen in het ontwerp. Ging ook in Sabine haar ontwerp dingen verloren; een zonnebloem werd bijvoorbeeld een lotus. Passend bij de historie had het doek een eigen stijl, een stijl van twee werelden.

Film “The journey to batik – Tari Batik’

Ik hoorde in de ruimte geluiden van hanen die kraaiden, bomen die werden gesnoeid en stemmen waar ik de Indonesische taal in herkende. De geluiden kwamen van de film ‘The journey to batik – Tari Batik’. Een film waarin Sabine haar reis om de batikkunst vast te leggen toonde. In de film zag je allereerst een jongedame in traditionele kleding een dans uitvoeren. De bewegingen roepen herinneringen bij mij op, herinneringen van toen mijn moeder nog Javaanse dans deed en de korte periode dat ik Javaanse dans deed. De elegante dans die in de film werd uitgevoerd is de Tari Batik, de batik dans. Een betoverende dans over het proces van batikmaken. Ook werd in de film het schitterende maakproces van de Batik getoond. Het blijft mooi om te zien hoe de Batik wordt gemaakt door de getalenteerde batikmakers. En trots dat dit onderdeel is van mijn familiegeschiedenis, en dat ik met mijn bedrijf LARAS met deze prachtige stoffen mag werken.

Batik is een kunst

Wat ik mooi vond aan de expositie was dat het persoonlijke erin is verwerkt. Vaak met Batikexposities worden de doeken getoond met informatie over de doeken, en dat is het. Je krijgt niks mee van de persoon erachter, de persoon die de expositie heeft samengesteld. Ik denk dat het vaak ook niet interessant is, maar juist hier versterkt het de expositie. Het verhaal en de reis van Sabine en hoe zij er zelf mee aan de slag is gegaan om het echt te begrijpen. Echt de diepte in is gegaan en de mensen en omstandigheden heeft leren kennen. In plaats er van een afstand onderzoek naar doen. Ze heeft hierdoor de bezieling van Batik op een juiste manier weten over te brengen in de expositie. Laten zien dat het niet zomaar een stof is, maar kunst. Fijn dat ik mee op reis mocht naar Batik, Sabine!

Lees meer over Sabine Bolk en haar reis naar batik: www.dereisnaarbatik.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *