LARAS – Batik & Ikat tassen, camerariemen en meer. Indonesische textiel x Nederlandse designers. Uit liefde voor mijn Indo roots en de handgemaakte stoffen, Batik en Ikat.

Ik ben opgegroeid met de prachtige Indonesische stoffen zoals batik en ikat. In ons huis kwam je overal wel de handgemaakte stoffen tegen, van kussens tot tafelkleden. Ik kan me ook nog goed herinneren, de verfijnde batik kostuums die mijn moeder droeg tijdens haar Javaanse dans. En bij familiegelegenheden, zoals bruiloften en verjaardagen, werden de mooiste stoffen uit de kast gehaald. 

Toen ik 25 was, begon mijn ‘‘wie ben ik?’-ontdekkingstocht naar mijn Indo roots. Ineens had ik heel veel vragen over mijn achtergrond; ‘voel ik me meer Indonesisch of Nederlands?’ En ‘wat betekent het voor mij om Indonesisch en Nederlands te zijn?’. Ik heb er een blog over geschreven

Tijdens deze ontdekkingstocht kwam ik weer terug bij de Indonesische stoffen. Ik begon steeds meer te leren over deze handgemaakte stoffen en de makers, die deze stoffen met veel liefde en toewijding maken. Ik kwam er zelfs achter dat mijn overgrootoma prachtige batik maakte. Ik ben zo trots op dat batik een onderdeel is van mijn familiegeschiedenis!

LARAS

Ik zocht naar een manier om mijn Indo roots met trots uit te dragen, en maakte samen met mijn tante Atit in Indonesië een batik tas. Bleek dat ik niet de enige ben die hier behoefte aan had, en zo is LARAS ontstaan. Een manier om je roots met trots uit te dragen, een herkenning, een manier om in gesprek te gaan met elkaar en te verbinden met elkaar. 

Indonesische stoffen, batik en ikat 

De stoffen voor onze tassen, camerariemen en meer koop ik bij makers, vaak vrienden van familie. En makers die ik heb gevonden tijdens mijn ontdekkingstochten in Indonesië. Meestal haal ik de batik en ikat zelf op in Indonesië, omdat ik het belangrijk vind om de makers te zien en te spreken. Het inspireert en geeft mij energie. En daarnaast combineer ik het graag met bezoeken aan familie. Ook komt een deel van de batik uit onze eigen familiecollectie. Hoe worden de stoffen gemaakt? Lees meer over hoe batik wordt gemaakt, en lees meer over hoe ikat wordt gemaakt

Mijn twee werelden, Indonesië en Nederland, met elkaar verbinden

Ik werk samen met Nederlandse designers om zo mijn twee werelden met elkaar te verbinden. En om zowel de kleinschalige, getalenteerde makers in Indonesië als in Nederland te promoten. Ik sta altijd open voor nieuwe samenwerkingen, geïnteresseerd? Stuur me een mailtje (larasbagsnl@gmail.com) Dit zijn de makers waarmee ik samenwerk.

LARAS staat voor trots, verbondenheid en liefde voor onze (voor)ouders. 

Liefs, Lara Peeters

Contact? Je vindt me vooral op Instagram